Хаўкін Анатоль Ільіч
Галоўны навуковы супрацоўнік аддзела гастраэнтэралогіі НДКІ педыятрыі ім. Ю.Я.Вяльцішчава РНДМУ
Дарагія мамы і таты! У вашым доме нядаўна пасяліўся новы жыхар: неспакойны і патрабавальны да ўвагі. Ён патрабавальны ва ўсім, у тым ліку і ў ежы. Бо менавіта ад харчавання залежыць, як ён будзе расці і развівацца.
Важна памятаць, што пачынаючы з 4-6 месяца жыцця дзіця пачынае адчуваць патрэбу ў дадатковых харчовых кампанентах, якія могуць быць атрыманы толькі з дапамогай прадуктаў прыкорму. Гэта новыя прадукты і стравы на аснове садавіны, агародніны, круп, тварог, жаўток, мясное і раслінна-мясное пюрэ, кісламалочныя прадукты, рыбнае і раслінна-рыбнае пюрэ і гэтак далей. Яшчэ раз хачу падкрэсліць, што паступленне неабходных харчовых рэчываў толькі з жаночым малаком ці малочнай сумессю да пэўнага ўзросту становіцца недастатковым. Апроч раслінных бялкоў, мінералаў, мікраэлементаў і вітамінаў, увядзенне прыкорму спрыяе фарміраванню жавальнага апарату, стымуляцыі маторыкі кішэчніка.
Да 4 месяца жыцця страўнікава-кішачны тракт малога становіцца больш сталым: змяншаецца павышаная пранікальнасць кішачнай сценкі, паспяваюць стрававальныя ферменты, фарміруецца мясцовы імунітэт. Да гэтага часу дзіця набывае здольнасць праглынаць напаўвадкую і больш густую ежу, што звязана са згасаннем «рэфлексу выштурхоўвання лыжкі».
Спецыялісты аднагалосна прыйшлі да меркавання, што дзецям, якія знаходзяцца на выключна грудным выкормліванні, рэкамендуецца прызначаць прыкорм з 6-ці месяцаў. У дадзеным выпадку першым відам прыкорму павінны быць прадукты з высокай энергетычнай шчыльнасцю — кашы або пюрэ з агародніны прамысловай вытворчасці, узбагачаныя мікранутрыентамі. Дзецям з адхіленнямі ў стане здароўя (гіпатрафія, анемія і інш.), пры непаўнавартасным харчаванні кормячых маці, прыкорм уводзіцца ў больш раннія тэрміны. Пасля ўвядзення ў рацыён пюрэ з агародніны або кашы, тварагу, паслядоўна ўводзяць жаўток, мясное і рыбнае пюрэ.
У харчаванні малога могуць быць выкарыстаны прадукты, прыгатаваныя як у хатніх умовах, так і прадукты прамысловай вытворчасці. Апошнія маюць шэраг бясспрэчных пераваг: яны гатуюцца з сыравіны, якая адпавядае ўсім дзеючым у Расійскай Федэрацыі гігіенічным патрабаванням да сыравіны і вытворчасці прадуктаў дзіцячага харчавання, маюць гарантаваны хімічны склад, у тым ліку вітамінны, незалежна ад сезона. І паступова прадукты прыкорму цалкам выцясняюць кармленні грудным малаком ці ягонымі замяшчальнікамі.
У харчаванне дзіцяці з пачашчаным стулам, недастатковай масай цела (гіпатрафіяй), харчовай алергіяй першымі ўводзяцца гатовыя безмалочныя кашы (грэцкая, рысавая). Пры залішняй масе цела і запорах перавага аддаецца пюрэ з агародніны.
Кашы варта пачынаць з безглютэнавых круп (рысавых, грэцкіх, а пазней кукурузных і прасяных). Яны могуць быць малочнымі ці безмалочнымі. У далейшым можна выкарыстоўваць кашы, якія ўтрымліваюць глютэн (пшанічную, ячную) і кашы з сумесі круп.
Пюрэ з агародніны даюць спачатку з аднаго віду гародніны з далікатнай клятчаткай (напрыклад, кабачкоў), з наступным пашырэннем за кошт увядзення іншай агародніны (каляровай і белакачаннай капусты, брокалі, морквы, гарбуза, бульбы і інш.), зважаючы на іх пераноснасць. Неабходна яшчэ раз адзначыць, што пюрэ прамысловай вытворчасці гарантуюць ягоную якасць і бяспеку.
Тварог, яечны жаўток, мяса і рыба з'яўляюцца каштоўнымі крыніцамі жывёльнага бялку, шэрагу мінеральных рэчываў (жалеза, кальцый, фосфар і інш.) і вітамінаў А, Е, В1, В2, В6, В12, якія дазваляюць найбольш поўна забяспечыць высокую патрэбу дзяцей другога паўгоддзя. жыцця ў гэтых нутрыентах.
Як было ўжо адзначана, ва ўзросце не раней за 8 месяцаў у рацыён дзіцяці магчыма ўвядзенне спецыялізаваных кісламалочных прадуктаў дзіцячага харчавання, такіх як ёгурты і біялакты.
Пры ўвядзенні прыкорму неабходна выконваць наступныя правілы.